de iris bloeit nog zomerlaat, 
ik wacht vol ongeduld 
tot hij sterven gaat 
en mij zijn vezels achterlaat” Denies van Loon °1962

Over de papiermaker

Het bezoek van een Japans papierschepper in Brussel in 1995, was de aanleiding van mijn eigen loopbaan als papiermaker. Ik viel voor de wonderlijke schoonheid en het aparte oppervlak van handgeschepte vellen papier en wilde de fragiele oosterse papiermakerij verder bestuderen.
Vooral de geheimen die zich schuilhouden achter elke papiervezel apart zou ik doorgronden.

Ik leerde oosterse en westerse technieken combineren en met een opleiding ‘restauratie & conservatie van papier’ in Brugge kon ik de mogelijkheden en beperkingen binnen de papierwereld nog beter analyseren. Beetje bij beetje ontvouwde zich een ganse geschiedenis.
En ook al leidden papierexperimenten soms tot een mislukking, het leerproces hou ik nu in mijn handen.

Al jaren geef ik de opgedane kennis door en laat ik anderen meegenieten van de ambacht “papier scheppen”, een intense vorm van ontspanning, van inspanning. Onder de vorm van workshops, ervaart elke deelnemer de uitstraling van handgeschept papier: de zachtheid van katoen, de ruwheid van hennep of het broze van een plantaardig vel.
Hoe ambachtelijk de materie soms ook lijkt, elk resultaat verrast de schepper en zijn mogelijkheden.

Een klein verleden, het papieratelier

Sinds 2001 kon ik werken in onze mooie uitgebouwde werkplek in Brecht. Vele cursisten en gepassioneerde papierliefhebbers zijn er gepasseerd. Alle mogelijke workshops met betrekking tot papier vonden hier plaats: van een eenvoudig velletje papier, tot ingewikkelde papierobjecten, tot kalligrafie en zeefdruk op handgeschept papier.
De verkoop van het gebouw in 2016 leidde tot nieuwe horizonten en de papieractiviteit verplaatste zich naar de Franse Ardennen. Daar kan ik op regelmatige basis in alle rust werken aan een nieuw papiertijdperk, misschien intiemer, vormloos nog, maar alvast met een nieuwe insteek.